Ik wil graag proberen een duidelijk antwoord te geven op de vraag die we nog vaak te horen krijgen: “Hoe kan het dat (bijna) iedere diëtiste nog verkondigd dat je echt 3 tussendoortjes moet eten per dag omdat anders je bloedsuikerspiegel uit balans raakt, en dat ReSeth zegt 2 à 3 x eten per dag is voldoende, zeker als je insuline resistent bent of al diabetes type II hebt.”

Ook ik ben nog van de generatie die is opgegroeid met drie tussendoortjes per dag. Het is ons met de paplepel ingegoten; In de ochtend een broodmaaltijd met een glaasje melk of yogi. Tussendoor koffie met een koekje. Middageten broodmaaltijd met maar weer een glas zuivel. Tussendoor thee met een pakje sultana. ’s Avonds aardappelen, groente, vlees en een bakje vla. En dan voor het slapen gaan 2 stuk fruit.

Het klinkt misschien wel heel logisch: door steeds iets te eten voorkom je dat je honger krijgt én blijft je bloedsuikerspiegel mooi in balans, maar eigenlijk is dit niet zo. Maar iedere keer dat je iets te eten neemt, zorgt eigenlijk voor “honger” en een hogere bloedsuikerspiegel!

Het interessante is ook nog… Helemaal met de zogenaamde gezonde tussendoortjes die dan aangeraden worden als, ontbijtkoek en Sultana’s; daar zitten allemaal verborgen suikers in.

De hele maatschappij is totaal ingericht op het ´tussendoortjes-systeem´, ik denk dat dit simpelweg een handige marketing strategie is geweest, ongeveer 30 jaar geleden, om extra producten te gaan verkopen. Net als de verkoop van melk, sinds “melk is goed voor elk”. Maar dat is een weer een heel ander onderwerp, daar zal ik nog wel eens een blog over wijden. Sinds we tussendoortjes zijn gaan eten, is het aantal mensen met overgewicht en chronische aandoeningen fors toegenomen, simpelweg omdat ons lichaam hier niet voor is gemaakt. We zijn niet gemaakt om de hele dag te grazen.

Nog steeds zul je denken… HOE DAN?… Hieronder 6 weetjes:

1. Ons brein kan de hele dag wel eten
Het is ook makkelijker om dit wel te doen dan niet. Immers: overal is wel iets verkrijgbaar en de verleidingen zijn vaak teveel voor ons brein dat constant op zoek is naar een calorierijk hapje (een erfenis uit de oertijd waar calorierijke hapjes de kansen op overleven en vruchtbaarheid vergrootten). Dus nemen we toch maar weer dat tussendoortje. En ach, als je maar zorgt dat het gezond is, dan kan het geen kwaad, toch? Nou, zelfs dat niet…

2. Te vaak eten verhoogt je vetopslag
Belangrijk om te weten is dat wanneer je de hele dag aan het eten bent (dit geldt overigens ook voor gezonde snacks en tussendoortjes), je vaak teveel eet en dat alle suiker opslagreservoirs in je lever en spieren vol zullen lopen. Zodra de opslagruimte voor suikers vol zit, zal het lichaam de resterende suikers opslaan als vet.

3. Bijna iedereen is insulineresistent
Als je dit maar lang genoeg volhoudt, word je uiteindelijk insulineresistent (de voorloper van diabetes) en je lichaam zal omschakelen in ´vetopslagmodus´ in plaats van vetten te verbranden. Hierdoor word je steeds vetter en loop je ook meer kans op chronische aandoeningen en een verkorte levensduur. Dit is het geval voor bijna ALLE mensen die leven onze westerse maatschappij

4. De oplossing: minder vaak eten
Een prachtige manier om het tij te keren is minder vaak gaan eten. Om die reden is een van de belangrijkste pijlers van ReSeth dat je alle tussendoortjes laat staan en overstapt naar maximaal drie voedzame maaltijden per dag. De gedachte daarachter is dat je op die manier het lichaam tussen de maaltijden de tijd geeft om naast het verteren van de voeding (waarvoor ongeveer 3 uur nodig is) ook nog wat vet te verbranden en orde op zaken te stellen.

5. Intermittent Fasting
Binnen ReSeth houden we dus van drie maaltijden per dag, maar regelmatig ontvang ik ook de vraag of ze ook minder vaak op een dag mogen eten zoals bijvoorbeeld wordt aangeraden in Intermittent Fasting programma´s.  IF brengt verschillende voordelen met zich mee. Eén daarvan is dat de balans van je hormonen sterk verbetert wanneer je regelmatig langere periodes vast. Je lichaam wordt gevoeliger voor insuline, wat betekent dat suikers beter en efficiënter uit je bloed opgenomen worden. Ook maakt je lichaam meer groeihormoon aan, wat de aanmaak van spierweefsel ten goede komt. Je vetverbranding versnelt er bovendien door. Ten slotte past je Gh-reline (hongerhormoon) productie zich aan, aan je nieuwe eetmomenten. Al binnen een paar dagen zal het slappe gevoel tijdens het vasten daarom verdwijnen. Je zult juist meer energie krijgen en meer focus. Als je geen gezonde relatie met voeding hebt zoals een eetstoornis, dan is het niet handig om IF te gaan invoeren.  Dus merk jij dat je je alleen maar helemaal vol gaat proppen om de achttien uur vasten door te kunnen komen? Goede kans dat Intermittent Fasting dan voor meer nadelen dan voordelen gaat zorgen.

6. Evolutionair
Ons lichaam is altijd al bekend geweest met pauzes tussen het eten. En ons lichaam is bijna niet veranderd sinds de het Paleolithicum. Als je kijkt naar de oertijd, is het ook een heel logisch mechanisme. Ons lichaam slaat reserves op voor barre tijden en als er een barre tijd is, in ons geval een pauze tussen twee maaltijden of vasten, dan worden de reserves verbruikt. Zo blijft de balans (homeostase) in ons lijf gehandhaafd en heb je geen last van te oude voorraden in de suikeropslag. Dagelijks een ´barre tijd´ nabootsen voor je lichaam is dus wat mij betreft een prima idee en dat is wat we doen bij ReSeth met twee kortere ´barre tijden´ overdag en een langere in de nacht. En af en toe een vastendag inplannen; 1 x per week bv. Dan krijgt je lichaam even ´pauze´ van het verteren van voeding en kan het tijd besteden aan onderhoud en herstel van cellen, organen en weefsels. Daarnaast heeft het tijd om de opslagreservoirs voor reservesuiker te legen en zal het weer gevoeliger worden voor de werking van insuline. Ook zal het je metabolisme verhogen waardoor je meer energie kunt verbranden en genereren en chronische aandoeningen zullen verminderen. Dit is ook wat we zien gebeuren bij deelnemers aan onze leefstijl. Nog een ander leuk bijkomend voordeel: doordat je lichaam meer vetten gaat verbranden zal je uiteindelijk je natuurlijke gewicht bereiken en kunnen behouden.

Hoe richt je deze ´barre tijd´ in?

Met onze leefstijlchange helpen we je in ons programma stap voor stap om de omschakeling te maken naar een meer natuurlijk eetritme. Hieronder alvast een aantal praktische tips. Belangrijk is dat je dit niet gaat overdrijven. Als je langere ´barre tijd´ te lang duurt en te vaak voorkomt zal je lichaam denken dat er een hongersnood is en zal het je metabolisme naar beneden gaan bijstellen. Hierdoor zal je verbranding vertragen en komt er minder energie beschikbaar. Een goede richtlijn qua vastentijd die je lichaam zal accepteren is daarom ongeveer 12 uur. Met uitzondering van maximaal 1x per week IF, dus 16 uur.

  • Eet maximaal drie voedzame maaltijden per dag en houd ongeveer 5 uur pauze tussen de maaltijden in. Hierin kun je wel water drinken, maar eet je verder niets.
  • Vind je het in het begin lastig om ´maar´ drie keer per dag te eten, bouw dan een snackmoment in rond 16.00 uur en snack iedere dag 15 minuten later totdat je de snack weg kunt laten. Laat deze snack dan niet alleen uit koolhydraten bestaan, maar neem dan bv. een stuk fruit met een gekookt ei of een handje ongezouten noten.
  • Zorg dat er minimaal 11 en maximaal 13 uur zit tussen je laatste maaltijd en je ontbijt. Het kan incidenteel een keertje iets langer zijn, maar zeker niet iedere dag.
  • Eet je laatste maaltijd uiterlijk om 20.00 uur
  • Beweeg vóórdat je eet, hierdoor wordt ook de suikeropslag (in de vorm van glycogeen) in je spieren, geleegd.

Wil je hier meer over weten? Dan kun je contact met ons opnemen via onze website of FacebookOf… vraag nu gelijk een Gratis Proefles aan… Go!